Η Πρέβεζα σπάει τα ταμπού και μιλά για την Βία κατά των γυναικών!

Η κακοποίηση μιας γυναίκας, ενός παιδιού ακόμα και ενός άνδρα αποτελεί δυστυχώς θέμα ταμπού για κλειστές κοινωνίες όπως η Πρέβεζα.
Η Λειτουργία του Κέντρου Συμβουλευτικής και υποστήριξης γυναικών  που έχουν πέσει θύματα σωματικής, σεξουαλικής αλλά και ψυχικής βίας τον τελευταίο χρόνο έχει σπάσει σε αρκετό βαθμό αυτό το ταμπού μιας και έχει καταγράψει αρκετά περιστατικά κακοποίησης, κάνοντας έτσι αυτές τις γυναίκες να σπάσουν την σιωπή τους και να μιλήσουν!

Με αφορμή λοιπόν την Παγκόσμια Ημέρα ενάντια στην Βία κατά των γυναικών το Κέντρο Συμβουλευτικής του Δήμου Πρέβεζας πραγματοποίησε εκδήλωση αφιερωμένη στην γυναίκα με την συμμετοχή  καλλιτεχνικών ομάδων της πόλης μας.

 Η εκδήλωση άνοιξε με ένα εκπληκτικό χοροθεατρικό δρώμενο “Madame Butterfly”
Μια γυναίκα που κακοποιείται από το σύντροφό της είναι η γυναίκα-πεταλούδα που πλησιάζει μαγνητισμένη τη λάμπα και καίει τα φτερά της κατ’ επανάληψη. Μοιρολατρικά, δίχως διαφυγή, είναι κλεισμένη στον εαυτό της και καταδικασμένη να υπόκειται στην ίδια κόλαση, αν δε βρει τη δύναμη να φωνάξει τον πόνο της.
Μια καθημερινή σκηνή βίας γύρω από το οικογενειακό τραπέζι γίνεται η αφορμή για τη γυναίκα-πεταλούδα να ξετυλίξει τις πικρές σκέψεις της και να της μοιραστεί με το κοινό.
Η ιδέα και το κείμενο ήταν της Άννας Μπαρκούζου η οποία ενσάρκωσε και τη γυναίκα-πεταλούδα. Στο ρόλο του συντρόφου της ήταν ο Κοσμάς Μαρκής και στην τεχνική υποστήριξη ο Τάσος Κολυδάς.

Κέντρική ομιλήτρια ήταν η κα Βάσω Παπαδιώτη-Αθανασίου Αν. Καθηγή τρια Ψυχολογιας Παν/μιου Ιωαννινών, Συστημική –οικογενειακή θεραπεύτρια και η ομιλία της είχε θέμα:
« Η βία κατά των γυναικών μας αφορά όλους: Άντρες και Γυναίκες. Αφορά τις συντρόφους μας, τις κόρες μας, τις αδερφές μας,
τον συνάνθρωπό μας. Μπορούμε να την σταματήσουμε;»

Ακούστηκαν αφηγήσεις και τραγουδια αφιερωμένα στη γυναικα από το Δήμοτικο Ωδέιο Πρέβεζας  και το Εργαστήριο Ελευθέρων Σπουδών Χορου Θέοφανώ Τουλούκογλου

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η κ. Παπαδιώτη μία στις τρεις γυναίκες στην ευρωπαϊκή Ένωση έχει πέσει θύμα σωματικής ή σεξουαλικής επίθεσης, 25% των Ελληνίδων έχει πέσει θύμα σωματικής ή και σεξουαλικής βίας από την ηλικία των 15 ετών με το 19% από αυτές να έχουν κακοποιηθεί από συντρόφους τους.  Μία στις πέντε γυναίκες περίπου το 18% έχει αναφέρει σωματική, ενώ το 5% σεξουαλική κακοποίηση από τον σύζυγο ή το σύντροφό τους. Συχνότερη φαίνεται πως είναι η ψυχολογική κακοποίηση αφού σύμφωνα με τα στοιχεία  μία στις 3 γυναίκες σε ποσοστό περίπου 33%  έχει αναφέρει ψυχολογική κακοποίηση, δηλαδή συμπεριφορές ελέγχου , εκφοβιστικές και/ή εξευτελιστικές συμπεριφορές , οικονομική βία , καθώς και εκβιαστικές ή κακοποιητικές συμπεριφορές που εμπλέκουν τα παιδιά.

Στον προθάλαμο του πολιτιστικού Κέντρου Πρέβεζας όπου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση υπήρχαν όμορφες δημιουργίες από φίλες του Κέντρου Συμβουλευτικής του Δήμου Πρέβεζας.


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Συνεδριάζει η Διακομματική επιτροπή για τις Ευρωεκλογές

16/04/2024, 1:06 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Με άρωμα Πρέβεζας στο MEGA Channel και στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο»

16/04/2024, 12:54 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Το Φιλοσοφικό Καφενείο Πρέβεζας συναντά τον Κώστα Γανωτή

16/04/2024, 12:50 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αγωγή της Εθνικής Τράπεζας στον Δήμο Πάργας – Βαριά εκτεθειμένοι πολιτικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες

16/04/2024, 12:35 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ο ξενοδοχειακός όμιλος “MAST Hotels & Resorts” έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του

11/03/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Σώμα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας δημιουργείται στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας

19/02/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συνελήφθη στην Πρέβεζα, ύστερα από καταγγελία νεαρών

19/02/2024, 2:59 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου : Ανατροπή στο αποτέλεσμα των … χαμένων – Εκλέγεται ο Δήμαρχος και δεν εκλέγεται ο Αντιδήμαρχος

19/02/2024, 2:23 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites