Τιμή και Δόξα στον Άμαχο Πληθυσμό της Πρέβεζας-Αποκαλυπτήρια του Μνημείου στο Παλαιό ΚΤΕΛ

Με μία σεμνή τελετή και με την παρουσία πλήθους κόσμου, πραγματοποιήθηκαν σήμερα Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015 τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου με τα Ονόματα των Πρεβεζάνων που σκοτώθηκαν κατά τους Βομβαρδισμούς της Πρέβεζας και άλλες αιτίες πολέμου από την 28 Οκτωβρίου 1940 έως την 15 Σεπτεμβρίου 1944.

Η Τελετή ξεκίνησε με την επιμνημόσυνη δέηση στην Μνήμη των 68 θυμάτων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, που τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ.κ Χρυσόστομος.
Στην συνέχεια η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου “Πρέβεζα” κ. Λαμπρινή Νταλαμάγκα μίλησε για τους αγώνες του Συλλόγου για την δημιουργία του Μνημείου και την τελική του δικαίωση.
Συγκεκριμένα η κ. Νταλαμάγκα είπε μεταξύ άλλων: “Το 2005 ο Πολιτιστικός Σύλλογος <<ΠΡΕΒΕΖΑ>> κατασκεύασε με δικές του δαπάνες και τοποθέτησε κάτω από το κάστρο του Αγίου Ανδρέα μαρμάρινη πλάκα με τα ονόματα των Πρεβεζάνων πεσόντων κατά τους αγώνες του Έθνους, καλύπτοντας έτσι ένα διαχρονικό έλλειμμα τόσο της Πολιτείας, αλλά κυρίως των Δημοτικών Αρχών.
Λίγο αργότερα αποφάσισε την τοποθέτηση αναμνηστικής πλάκας με τα ονόματα όλων των φονευθέντων κατά τους ανηλεείς σφοδρότατους βομβαρδισμούς της Πρέβεζας κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι την ημερομηνία απελευθέρωσης της πόλης την 15η Σεπτεμβρίου 1944, καθώς και του άμαχου πληθυσμού, που χάθηκε από άλλες αιτίες πολέμου (εκτελέσεις, νάρκες κλπ) κατά το χρονικό αυτό διάστημα.
Μετά από πολύπλευρη, λεπτομερή και εξονυχιστική έρευνα του Πέτρου Αρταβάνη, υποστράτηγου έ.α. στη Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού, στα Γενικά Αρχεία του Κράτους και στα βιβλία του Δήμου Πρέβεζας, καθώς και με την βοήθεια της Δήμητρας Γουβιά, τότε Προισταμένης στα ΓΑΚ Πρέβεζας και της Ελένης Καράμπαλη καταλήξαμε σε κατάσταση θυμάτων.
Τον Ιούνιο 2009 η κατάσταση αυτή δημοσιεύθηκε στις τοπικές εφημερίδες και αναρτήθηκε στο γραφείο του Συλλόγου, καθώς και σε κεντρικό σημείο της πόλης, προς τυχόν διόρθωση και συμπλήρωση ή ενστάσεις συμπολιτών μας ως προς την πληρότητα και την ιστορική της αλήθεια.
Εν συνεχεία στις 3 Φεβρουαρίου 2010, πριν από πεντέμισι και πλέον χρόνια, στείλαμε ΓΡΑΠΤΗ ΠΡΟΤΑΣΗ στον κ. Δήμαρχο και στο Δημοτικό Συμβούλιο Πρέβεζας για την τοποθέτηση μνημειακής πλάκας με τα ονόματα των αμάχων, που χάθηκαν , όπως προαναφέρθηκε.
Το Δημοτικό Συμβούλιο έλαβε τότε την αριθ 56/2010 απόφαση να τοποθετηθεί μεν μνημειακή πλάκα, αλλά χωρίς τα ονόματα των φονευθέντων.
Η απόφαση αυτή του Δημοτικού Συμβουλίου θεωρήθηκε από τον Σύλλογο επιεικώς απαράδεκτη και εξόργισε τους συγγενείς των νεκρών, γι’ αυτό και αντιδράσαμε έντονα με έγγραφο στον Δήμο και δημοσιεύσεις στον τοπικό τύπο, αναφέροντας ότι:
-τα άτομα που φονεύθηκαν από βομβαρδισμούς ή άλλη αιτία πολέμου έχουν ονοματεπώνυμο
-θα επιθυμούσαμε και εμείς, και πολύ περισσότερο οι οικείοι τους, ο αριθμός των θυμάτων να ήταν μικρότερος, ώστε να χωρούσαν ευκολότερα τα ονόματά τους σε μία απλή πλάκα.
-δεν κατανοούμε γιατί σε άλλες πόλεις, πχ στη Σπάρτη να υπάρχει μνημειακή πλάκα με τα ονόματα εκατό δεκαοκτώ (118) φονευθέντων και στην Πρέβεζα μίζερα να αρνούμαστε την αναγραφή πολύ λιγότερων.
Επίσης, δηλώσαμε στον Δήμο, ότι η κατασκευή του μνημείου θα γίνει με αποκλειστική δαπάνη του Συλλόγου και ότι δεν θα αναγραφεί σ’ αυτό καμία ένδειξη για την πρωτοβουλία και την τοποθέτησή του από τον Σύλλογο, όπως υπάρχει στην πλάκα των Πρεβεζάνων πεσόντων, στο ομοίωμα του παλαιού φάρου και στο περίπτερο μουσικών εκδηλώσεων της Πλατείας Ανδρούτσου.
Όλων δηλαδή των μέχρι τότε, το 2010, κατασκευών, που φέρουν την σφραγίδα του Συλλόγου.
Παρά ταύτα το θέμα λίμνασε, τα έγγραφά μας ουδέποτε απαντήθηκαν, όπως και οι προσωπικές παραστάσεις μας αγνοήθηκαν. Επιτέλους το 2014  οι συνεχείς οχλήσεις στον Δήμο προκάλεσαν την αριθ 10/2014 απόφαση της Δημοτικής Κοινότητας Πρέβεζας, που ομόφωνα αποφάσισε την τοποθέτηση πλάκας με τα ονόματα των φονευθέντων σε κεντρικό σημείο της πόλης. Έτσι και μετ’ εμποδίων μετά από ενάμισι χρόνο φθάσαμε στην σημερινή ημέρα των αποκαλυπτηρίων του μνημείου, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.”
“Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθεί ο ιδιαίτερος αγώνας, που έδωσε η κ.Δέσποινα Ματζαμόρτου, που οι βομβαρδισμοί της Πρέβεζας της στέρησαν σε μικρή ηλικία τον πατέρα.
Δεχθήκαμε την επίσκεψή της ένα βράδυ στο γραφείο του Συλλόγου και κυριολεκτικά συγκλονιστήκαμε, όταν με συνταρακτικό τρόπο περιέγραψε όχι μόνο τον πόνο και τον σπαραγμό για τον αναίτιο χαμό του πατέρα της, αλλά το μετέπειτα δράμα και την δυστυχία της απροστάτευτης οικογένειας στις κρίσιμες ημέρες της κατοχής και των μεταπολεμικών δύσκολων χρόνων.
Η Δέσποινα έγινε μόνιμος και κουραστικός επισκέπτης των Δημάρχων, Αντιδημάρχων και Δημοτικών Συμβούλων. Γνωρίζουμε, ότι ενοχλούσε, πολλές φορές αγνοήθηκε και εκδιώχθηκε για την επιμονή της. Πιστεύουμε πως σήμερα νοιώθει δικαιωμένη.”
” Δικαιωμένος νοιώθει και ο Σύλλογος, για μία ακόμη φορά.
Έτσι, μετά 
-την μνημειακή πλάκα των Πρεβεζάνων πεσόντων στους πολέμους του Έθνους
– το περίπτερο μουσικών εκδηλώσεων στην πλατεία Ανδρούτσου
-το ομοίωμα του παλαιού φάρου στην παραλία
-την πινακίδα στο κτίριο, όπου υπήρχε το σπίτι του Ανδρούτσου 
-την πινακίδα στο σπίτι, που έζησε ο ποιητής Κώστας Καρυωτάκης
-την πινακίδα στο σπίτι, που έζησε ο ζωγράφος Γιάννης Μόραλης
-την πινακίδα στο Δικαστικό Μέγαρο με το ιστορικό του κτιρίου
-την πινακίδα στον ενετικό πύργο του ρολογιού
-την πινακίδα στον ιερό βράχο του Ζαλόγγου με το ιστορικό της θυσίας και 
-τον καθαρισμό του ηρώου,
  
έργων που δεν ήταν προτεραιότητα καμίας δημοτικής αρχής, έργων πολύ μικρού κόστους σε σύγκριση με την σημασία τους, (όταν χιλιάδες ποσά σπαταλήθηκαν διαχρονικά σε χορούς και πανηγύρια), έργων βασικών για την ιστορική μνήμη της πόλης, παραδίδουμε σήμερα στην ιστορία της πόλης το μνημείο για την θυσία του άμαχου πληθυσμού της.  
Του πληθυσμού, που ξεφόρτωνε τα πολεμοφόδια για το Αλβανικό μέτωπο αδιαφορώντας για τους βομβαρδισμούς και για την αυτοθυσία του οποίου η Πρέβεζα παρασημοφορήθηκε με τον Πολεμικό Σταυρό, που κοσμεί το Δημαρχιακό γραφείο.” 

 Την συνέχεια το λόγο πήρε ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου κ. Λογοθέτης ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε σε όλους εκείνους που βοήθησαν να γίνει πραγματικότητα το συγκεκριμένο μνημείο το κόστος του οποίου ανήλθε στις 2.500€ και η δαπάνη κατασκευής του καλύφθηκε από ερανικές εισφορές των συγγενών των θυμάτων.
Συγκεκριμένα ο κ. Λογοθέτης ευχαρίστησε τον  κ.Λέανδρο Σπαρτιώτη, ο οποίος σχεδίασε το μνημείο και είχε την όλη επίβλεψη τοποθέτησης, χρωματισμού, κλπ
Τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας του Δήμου Πρέβεζας κ. Παύλο Σαραμπασίνα ο οποίος στάθηκε αρωγός στην όλη προσπάθεια του Συλλόγου.
Το τμήμα πολιτισμού του Δήμου Πρέβεζας,τον Δήμαρχο Πάργας κ. Αντώνη Νάστα για την προσφορά του έτοιμου σκυροδέματος και όλους τους τεχνικούς που βοήθησαν στο στήσιμο του μνημείου.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος “Πρέβεζα” δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει το μουσικό σχολείο Πρέβεζας και την καθηγήτρια των παιδιών που “έντυσαν” μουσικά την εκδήλωση.

TAGS:


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Σήμερα η Δορυφορική μετάδοση της Όπερας “Τραβιάτα” στην Όαση

05/11/2022, 10:42 πμ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Έναρξη δορυφορικών μεταδόσεων από τη Μετροπόλιταν όπερα της Νέας Υόρκης  στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου 

18/10/2022, 1:00 μμ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στις “Νύχτες Ποίησης” στον Κήπο του Λαού ο Θωμάς Ιωάννου

06/09/2022, 9:52 πμ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΠΡΕΒΕΖΑ

“ Αγιαντζίκ-Αρχάγγελος δυο πατρίδες” στο Δημοτικό Σχολείο Αρχαγγέλου

05/08/2022, 11:00 πμ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΠΡΕΒΕΖΑ

Ανοίγει σήμερα τις πύλες της η έκθεση ζωγραφικής “Αιολική Γη ” του Στέλιου Καγιαδάκη στην Δημοτική Πινακοθήκη Γιάννης Μόραλης

18/07/2022, 5:58 μμ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΠΡΕΒΕΖΑ

Γλυπτική «ΔΙΑ ΣΙΔΗΡΟΥ» – Μια συνέντευξη του Πρεβεζάνου γλύπτη

23/02/2022, 6:12 μμ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΠΡΕΒΕΖΑ

Στο Αρχαίο Ωδείο Νικόπολης παρουσιάστηκε η παράσταση «Τρωάδες» από την θεατρική ομάδα του ΠΑΜΕ

29/08/2021, 11:08 πμ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΠΡΕΒΕΖΑ

“Μαργιόλα- Τέσσερις Γενιές” στο Ρωμαϊκό Ωδείο Νικόπολης

05/08/2021, 7:52 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites