ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΡΕΒΕΖΑΝΙΚΟ ΚΟΙΝΟ ΤΟ «ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ» ΤΟΥ Ι.Μ.Ρ.

Ευχαριστούμε τους εκλεκτούς ομιλητές που χθες Σάββατο 28 Μαρτίου 2015 μας μετέφεραν τη συγκίνησή τους για όσα διάβασαν σ’ αυτό το σημαντικό, όπως υποστήριξαν, πρεβεζάνικο ιστοριογράφημα

Χθες Σάββατο 28 Μαρτίου 2015 από τις 7.30 το απόγευμα μέχρι τις 10.30 έγινε στον δημοτικό πολιτιστικό χώρο της «Όασης» η ημερίδα που είχε ανακοινωθεί με περιεχόμενο την παρουσίαση του δεύτερου τόμου του «Ημερολογίου» του Ιωάννη Μ. Ρέντζου. Την παρακολούθησε αρκετά πυκνό ακροατήριο, ενώ παραβρέθηκαν ο Σεβ. Μητροπολίτης κ.κ. Χρυσόστομος, ο βουλευτής Κώστας Μπάρκας, ΣΥΡΙΖΑ, ο Αντιπεριφερειάρχης Νεολαίας Άθλησης Περικλής Βασιλάκης, ο πρώην δήμαρχος Μιλτιάδης Κλάπας και άλλοι αιρετοί και εκλεγμένοι συμπολίτες μας καθώς και εκπρόσωποι του Τύπου. Εξάλλου ο παρευρισκόμενος Δήμαρχος Χρίστος Μπαΐλης ανέλαβε την εναρκτήρια παρουσίαση της βραδιάς.

Ο δεύτερος αυτός τόμος, με 580 σελίδες, όπως και ο πρώτος που είχε παρουσιαστεί το καλοκαίρι του 2013, περιλαμβάνει εγγραφές από το 1913 έως το 1933, που πέθανε ο Ι.Μ.Ρ. Ο συγγραφέας, ας υπενθυμίσουμε, είχε γεννηθεί το 1868 και τήρησε το ημερολόγιο από το 1893, δηλαδή επί σαράντα χρόνια. Ήταν δήμαρχος της πόλης τα έτη 1921-22 και 1929-33.

Το χρονολογικό και πραγματολογικό πλαίσιο του ημερολογίου έθεσε σαν σύντομη εισαγωγή με προβολές ο επιμελητής της έκδοσης Γιάννης Ρέντζος, ενώ έλαβαν μέρος με ειδικές εισηγήσεις, όπως είχε προγραμματισθεί, εκλεκτοί συμπολίτες μας, γνωστοί για μελέτες τους σε πρεβεζάνικα ιστορικά και κοινωνικά ζητήματα. Τους αναφέρουμε στη σειρά με την οποία ανέβηκε στο βήμα ο κάθε ομιλητής.

1) Σπύρος Σκλαβενίτης, διδάκτορας Ιστορίας, προϊστάμενος ΓΑΚ – Αρχεία Ν. Πρέβεζας

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΑΡΧΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ. ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΟΥ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΥ ΤΟΥ Ι. Μ. ΡΕΝΤΖΟΥ.
2) Λάζαρος Συνέσιος – Ραδιοηλεκτρολόγος – Ερευνητής/Συγγραφέας (Ας σημειώσουμε, πως λόγω κρυολογήματος και με κλεισμένο λαιμό, ο φίλος Λάζαρος, για να μην αλλάξει το πρόγραμμα, αρκέστηκε μεν σε ένα θερμό χαιρετισμό, αλλά πρότεινε να παραχωρήσει το βήμα στην κόρη του Ελένη Συνεσίου, καθηγήτρια, η οποία και παρουσίασε επάξια την εργασία του.)

Η ΠΡΕΒΕΖΑ ΣΤΗ ΔΙΝΗ ΤΟΥ «ΜΕΓΑΛΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ» ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ Ι.Μ.ΡΕΝΤΖΟΥ
3) Νίκος Δ. Γιαννούλης, Φυσικός-Περιβαλλοντολόγος (PhD, MSc)

ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙKO-OIΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟΥ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΥ
(Μεταξύ 3ης και 4ης ομιλίας έγινε διάλειμμα για αναψυκτικά και ελαφρά εδέσματα.)

4) Ευάγγελος Κυτίνος, Χημ. Μηχανικός – Μάστερ ΑΣΟΕΕ, ΕΜΠ – Εκπ/κός, συγγραφέας

ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ Ι.Μ.Ρ ΑΠΟ ΤΟ 1918 ΩΣ ΤΟ 1923
5) Νίκος Δ. Καράμπελας, οικονομολόγος-αναλυτής

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ Μ. ΡΕΝΤΖΟΥ ΕΝ ΜΕΣΩ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΡΙΣΕΩΝ. Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΙΔΑΣΚΕΙ. ΕΜΕΙΣ ΔΙΔΑΣΚΟΜΑΣΤΕ;
6) Λάμπρος Σακκάς – Ιατρός, Χειρουργός γεν. χειρουργικής

Η ΕΠΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ ΜΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΤΟΥ Ι.Μ.ΡΕΝΤΖΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ.
Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το Ημερολόγιο και τους ομιλητές μπορεί να δει ο αναγνώστης εδώ. Η φωτογραφία είναι του φίλου Βαγγέλη Τάση, τον οποίον ευχαριστούμε για την ανάρτηση στο facebook. Στο βήμα είναι ο Νίκος Γιαννούλης ενώ από αριστερά εικονίζονται ο Σπύρος Σκλαβενίτης και ο Γιάννης Ρέντζος.
https://dimosioshoros.wordpress.com/category/%CE%B7%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%BF%CE%BB%CF%8C%CE%B3%CE%B9%CE%BF-%CE%B9-%CE%BC-%CF%81%CE%AD%CE%BD%CF%84%CE%B6%CE%BF%CF%85/page/2/


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Σήμερα η Δορυφορική μετάδοση της Όπερας “Τραβιάτα” στην Όαση

05/11/2022, 10:42 πμ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Έναρξη δορυφορικών μεταδόσεων από τη Μετροπόλιταν όπερα της Νέας Υόρκης  στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου 

18/10/2022, 1:00 μμ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στις “Νύχτες Ποίησης” στον Κήπο του Λαού ο Θωμάς Ιωάννου

06/09/2022, 9:52 πμ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΠΡΕΒΕΖΑ

“ Αγιαντζίκ-Αρχάγγελος δυο πατρίδες” στο Δημοτικό Σχολείο Αρχαγγέλου

05/08/2022, 11:00 πμ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΠΡΕΒΕΖΑ

Ανοίγει σήμερα τις πύλες της η έκθεση ζωγραφικής “Αιολική Γη ” του Στέλιου Καγιαδάκη στην Δημοτική Πινακοθήκη Γιάννης Μόραλης

18/07/2022, 5:58 μμ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΠΡΕΒΕΖΑ

Γλυπτική «ΔΙΑ ΣΙΔΗΡΟΥ» – Μια συνέντευξη του Πρεβεζάνου γλύπτη

23/02/2022, 6:12 μμ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΠΡΕΒΕΖΑ

Στο Αρχαίο Ωδείο Νικόπολης παρουσιάστηκε η παράσταση «Τρωάδες» από την θεατρική ομάδα του ΠΑΜΕ

29/08/2021, 11:08 πμ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΠΡΕΒΕΖΑ

“Μαργιόλα- Τέσσερις Γενιές” στο Ρωμαϊκό Ωδείο Νικόπολης

05/08/2021, 7:52 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites