«Καθυστερήσεις στις εκταμιεύσεις του Προγράμματος Εξοικονομώ κατ’ Οίκον στην Πρέβεζα»

 Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Πρέβεζας, Κώστας Μπάρκας, κατέθεσε στις 31  Οκτωβρίου 2014 Ερώτηση προς τους κ.κ. Υπουργούς Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (Υ.Π.Ε.Κ.Α.) με θέμα: «Καθυστερήσεις στις εκταμιεύσεις του Προγράμματος  Εξοικονομώ κατ’ Οίκον στην Πρέβεζα».
Οι δεσμεύσεις της μνημονιακής συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου για ενεργειακή θωράκιση των κατοικιών των συμπολιτών μας και αναβάθμιση των συστημάτων θέρμανσής τους, διαψεύδονται από την πραγματικότητα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» του Υ.Π.Ε.Κ.Α, το οποίο έχει «παγώσει» στην περιοχή μας λόγω της γραφειοκρατίας και της ερασιτεχνικής διαχείρισης του νέου Ε.Σ.Π.Α. από τα αρμόδια υπουργεία. Δυστυχώς, η έλλειψη ολοκληρωμένης ενεργειακής στρατηγικής για τη χώρα μας, έχει αρνητικές επιπτώσεις για τους συμπολίτες μας, οι οποίοι θα υποχρεωθούν και φέτος  να περάσουν ακόμη ένα δύσκολο χειμώνα.
Για την επερχόμενη κυβέρνηση της Αριστεράς, τα ενεργειακά θέματα βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα της. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται για την εφαρμογή ενός εναλλακτικού  Προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον», το οποίο θα προτάσσει κοινωνικά και αναπτυξιακά κριτήρια για την ένταξη ιδιωτικών και δημόσιων κτιρίων στο εν λόγω Πρόγραμμα. Μ’ αυτό τον τρόπο οι συμπολίτες μας θα αποκομίσουν ουσιαστικά ενεργειακά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά οφέλη.

Αθήνα, 30 Οκτωβρίου 2014
Ερώτηση
Προς τους κ.κ Υπουργούς: 
– Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας
– Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
Θέμα: «Καθυστερήσεις στις εκταμιεύσεις του προγράμματος ‘Εξοικονομώ κατ’ Οίκον’ στην Πρέβεζα».
Το Πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον», το οποίο πραγματοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της χώρας μας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρέχει ενεργειακά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά οφέλη για τους συμπολίτες μας. Ειδικότερα, στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας το Πρόγραμμα παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς αρκετοί επιδιώκουν να θωρακίσουν ενεργειακά τις κατοικίες τους και να αναβαθμίσουν τα συστήματα θέρμανσης και παροχής ζεστού νερού χρήσης, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις δύσκολες καιρικές συνθήκες του χειμώνα στην Ήπειρο.
Η γραφειοκρατία, όμως, που απαιτείται για την ένταξη στο εν λόγω Πρόγραμμα είναι αποθαρρυντική για πολλούς ενδιαφερόμενους, καθώς ο συνολικός χρόνος για την ολοκλήρωση μιας αίτησης, από το αρχικό στάδιο μέχρι τη καταβολή της εκταμίευσης λοιπού δανείου και επιχορήγησης, μπορεί να φτάσει τα δύο χρόνια αναμονής. 
Πιο συγκεκριμένα, η κατάσταση το τελευταίο διάστημα για πολλές οικογένειες στην περιοχή μας είναι δραματική, επειδή έχουν ξοδέψει χρήματα για προμήθεια υλικών και πληρωμές συνεργείων για να αναβαθμίσουν τις κατοικίες τους, χωρίς να μπορούν να  εκταμιεύσουν τις προκαταβολές των δανειακών τους συμβάσεων. Το Υπουργείο Ανάπτυξης έχει «παγώσει» τις ροές χρηματοδότησης στην περιοχή μας. Αντιθέτως, οι τελευταίες προσκλήσεις του Προγράμματος που έχει εκδώσει αφορούν στη συντριπτική τους πλειοψηφία τις γεωγραφικές περιφέρειες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, δίνοντας την αίσθηση στους κατοίκους της Ηπείρου ότι είναι πολίτες β’ κατηγορίας. 
Επειδή  το Πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» προβλέπει την εξόφληση των δαπανών για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών τους εντός ενός μηνός.
Επειδή οι πολίτες όλης της χώρας θα πρέπει να απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς.
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί: 
1. Σε ποιες ενέργειες σκοπεύουν να προβούν τα αρμόδια Υπουργεία, προκειμένου να περιοριστεί η γραφειοκρατική διαδικασία ένταξης των ενδιαφερόμενων πολιτών στο Πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον»;
2. Γιατί παρουσιάζονται καθυστερήσεις στις εκταμιεύσεις των προκαταβολών των δανειακών συμβάσεων των ωφελουμένων του Προγράμματος, δεδομένου ότι έχουν λάβει προέγκριση δανείου από τα υποκαταστήματα των συνεργαζόμενων τραπεζών; Με ποιο χρονοδιάγραμμα θα αποκατασταθεί άμεσα η χρηματοδότηση;
3. Σε ποιες ενέργειες έχουν προβεί τα αρμόδια Υπουργεία, προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχιση του Προγράμματος στη νέα προγραμματική περίοδο (Σ.Ε.Σ. 2014-2020);

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Υπήρχε και συνεργός στην υπόθεση με τα “μάγια” – Ταυτοποιήθηκε από την της Ασφάλεια

24/04/2024, 11:21 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αναδείχτηκε ο οριστικός ανάδοχος για το έργο ανακαίνισης- εκσυγχρονισμού Νοσοκομείου Πρέβεζας

23/04/2024, 11:21 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

«Μια ιστορία για το ταξίδι της γραφής και του βιβλίου» ταξίδεψε στο 4ο Γυμνάσιο Πρέβεζας

23/04/2024, 11:13 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Το Τμήμα Πρέβεζας του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων πραγματοποιεί εκδήλωση και σας προσκαλει

23/04/2024, 10:57 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αλωνίζει στο Μαξίμου ο Καββαδάς – Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό για τον αγωγό ύδρευσης Πρέβεζας – Άρτας – Λευκάδας

23/04/2024, 10:49 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

ΠΡΕΒΕΖΑ: Η 24χρονη γάτα που ήθελε να αποχαιρετήσει τον αγαπημένο της άνθρωπο πριν φύγει η ίδια

23/04/2024, 10:27 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Χάλκινο μετάλλιο για την Κυριακή Τσαούση στα 400 μ. με εμπόδια των Πανελλήνιων Σχολικών Αγώνων Στίβου

23/04/2024, 9:57 μμ

ΠΑΡΓΑ, ΠΡΕΒΕΖΑ

Λογοδοσία για την αγωγή της Εθνικής Τράπεζας από τον Δήμαρχο Πάργας

23/04/2024, 9:44 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites