Αμφίπολη: ”Ο τάφος συνδέεται με τον Μέγα Αλέξανδρο”

Οι φωτογραφίες που θα δείτε οδηγούν σε αναπόφευκτες συγκρίσεις – Τι πιστεύει ο διάσημος Αιγυπτιολόγος Άντριου Τσανγκ για τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου…
Σχεδόν δύο 24ωρα μετά την αποκάλυψη του μαρμάρινου κεφαλιού της ανατολικής σφίγγας στον τάφο της Αμφίπολης, οι επιστήμονες εξετάζουν, συγκρίνουν τις εικόνες που δόθηκαν στη δημοσιότητα και καταλήγουν στα συμπεράσματά τους.

Σύμφωνα με τον συγγραφέα και Αιγυπτιολόγο Άντριου Τσανγκ, οι σφίγγες της Αμφίπολης μοιάζουν ιδιαίτερα με αυτές που είχαν βρεθεί στο Σεράπειο της Μέμφιδος, νότια του Καΐρου, όπου βρίσκεται ένα κενοτάφιο προν τιμήν του Μεγάλου Αλεξάνδρου, σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις…


Μιλώντας στην τηλεόραση του Alpha εξέφρασε την πεποίθηση πως στο Σεραπείο της Μέμφιδος ήταν ο πρώτος τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου και ότι είναι πιθανόν να συνδέονται οι δύο τάφοι.

Οι Λόιερ και Πικάρντ το 1955 σε βιβλίο τους για τα ελληνικά γλυπτά υποστηρίζουν ότι οι Σφίγγες της Μέμφιδος χρονολογούνται στην εποχή του Πτολεμαίου Α’, ενώ η Ντόροθι Τόμπσον το 1998 στο βιβλίο της Memphis Under The Ptolemies ανέφερε ότι τα γλυπτά σχηματίζουν ένα ημικύκλιο που φυλούν την είσοδο του τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Το κεφάλι της ανατολικής Σφίγγας εντοπίστηκε μέσα στα χώματα δίπλα στο κατώφλι της δίφυλλης μαρμάρινης πόρτας, μέσα στον τρίτο θάλαμο και σε απόσταση περίπου 14 μέτρων από τα δύο γλυπτά στην είσοδο του τάφου.

Το κεφάλι ύψους 60 εκατοστών, φορά καπέλο, φέρει ίχνη κόκκινου χρώματος, έχει κυματιστά μαλλιά τα οποία πέφτουν στον αριστερό της ώμο και συγκρατούνται με μια λεπτή κορδέλα, και βρέθηκε σχεδόν ακέραιο, με μια ελάχιστη θραύση στη μύτη ενώ βρέθηκαν και τμήματα από τα φτερά των Σφιγγών που λείπουν.

Ερωτήματα δημιουργούνται σύμφωνα με αρχαιολόγους για το πως η κεφαλή της Σφίγγας βρέθηκε σε τόσο μεγάλη απόσταση και πιθανολογούν ότι κάτι τέτοιο μπορεί να έγινε από ανθρώπινο χέρι.
newsit.gr


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΕΛΛΑΔΑ

Μίνι ανασχηματισμός στην Κυβέρνηση Μητσοτάκη

03/01/2024, 6:04 μμ

ΕΛΛΑΔΑ

Ανακοίνωση ΕΛΣΤΑΤ – Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για συμμετοχή στις διενεργούμενες Έρευνες

20/11/2023, 1:00 μμ

ΕΛΛΑΔΑ

Επίσημη τελετή έναρξης στον Μύλο των Ξωτικών

20/11/2023, 12:40 μμ

ΕΛΛΑΔΑ

Αυξημένα μέτρα τροχαίας σε όλη την επικράτεια κατά τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου

24/10/2023, 7:59 μμ

ΕΛΛΑΔΑ

Αυξημένα μέτρα Τροχαίας σε όλη την επικράτεια λαμβάνει η Ελληνική Αστυνομία κατά την περίοδο του εορτασμού του Δεκαπενταύγουστου

09/08/2023, 11:30 μμ

ΕΛΛΑΔΑ

Ανακοινώθηκε η νέα κυβέρνηση-Τα καινούργια πρόσωπα και τα νέα υπουργεία

26/06/2023, 5:55 μμ

ΕΛΛΑΔΑ

Εκλογές χωρίς διόδια : Πότε θα είναι ελεύθερη η διέλευση

21/06/2023, 2:09 μμ

ΕΛΛΑΔΑ

Επιστροφή πινακίδων και αδειών οδήγησης και κυκλοφορίας για τις εκλογές της Κυριακής 25ης Ιουνίου

21/06/2023, 1:51 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites