ΡΟΜΑ…ΑΛΩΝΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ-Τρεις νέες συλλήψεις για κλοπές σε Πρέβεζα και Άρτα

«Μάστιγα» για πόλεις και χωριά όπου μερικοί αρπάζουν ό,τι βρουν μπροστά τους
ΡΟΜΑ…ΑΛΩΝΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ!
Τρεις νέες συλλήψεις Αθίγγανων για κλοπές σε Άρτα και Πρέβεζα

Περισσότερη προστασία ζητούν κάτοικοι της υπαίθρου, βλέποντας ύποπτες «κινήσεις»…

• Κυκλοφορούν παντού, από πλατείες και πάρκα πόλεων μέχρι το πιο απομακρυσμένο ορεινό χωριό, μαζεύουν στα καρότσια και τις καρότσες των Ι.Χ. τους ό,τι βρουν το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί με κάποιο τρόπο, ενώ αρκετοί είναι εκείνοι οι οποίοι έχουν κάνει… επάγγελμα τις διαρρήξεις, τις κλοπές και τις ληστείες, με θύμα τους συνήθως ανήμπορους ηλικιωμένους!
Ο λόγος για τους Ρομά ή αλλιώς Αθίγγανους που τελευταία κάνουν ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία τους σ’ όλη την Ήπειρο, αυξανόμενοι αριθμητικά, ενώ και η Αστυνομία μέσω των δελτίων τύπου, όλο και πιο συχνά τους αναφέρει ως δράστες παράνομων πράξεων. Με άλλα λόγια έχουν αρχίσει να μετατρέπονται σε… μάστιγα.
Φυσικά, δεν είναι όλοι οι Ρομά ίδιοι. Υπάρχουν ομάδες που ζουν ειρηνικά σε διάφορα σημεία  του  Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων και σε καταυλισμούς ανά την Ήπειρο, βγάζοντας το ψωμί τους ως μανάβηδες, εργάτες, υπαίθριοι πωλητές κ.λ.π.. Υπάρχουν όμως και οι άλλοι Αθίγγανοι, ξενόφερτοι συνήθως, προερχόμενοι από Αλβανία, Βουλγαρία και Ρουμανία, οι οποίοι αλωνίζουν περιφερειακές γειτονιές των πόλεων αλλά και τα χωριά αναζητώντας «λεία» και σκορπίζοντας τον φόβο στους λιγοστούς ηλικιωμένους κατοίκους της υπαίθρου. Εξαιρέσεις φυσικά υπάρχουν και στις δύο παραπάνω κατηγορίες!
Αυξάνουν τα περιστατικά
Για Ρομά που… πρωτοστατούν σε απάτες, κλοπές και διαρρήξεις έγραφε πριν λίγες ημέρες ο «Π.Λ.», τονίζοντας ότι κάποιοι απ’ αυτούς έχουν γίνει φόβος και τρόμος στην Ήπειρο. Μάλιστα, στο ρεπορτάζ σημειωνόταν ότι παρόλο που οι συλλήψεις είναι συχνές, οι Αθίγγανοι δεν μοιάζουν να… πτοούνται και εξακολουθούν να επιδίδονται σε διαφόρων ειδών παράνομες δραστηριότητες.
Γεγονός είναι ότι το τελευταίο διάστημα πυκνώνουν οι καταγγελίες πολιτών που πέφτουν θύματα επιτήδειων Ρομά, οι οποίοι, χρησιμοποιώντας γνωστά κόλπα, μπαίνουν στα σπίτια τους και τους αποσπούν χρήματα, κοσμήματα, ηλεκτρικές συσκευές, ακόμη και οικιακά σκεύη, ενώ έχουν φτάσει σε σημείο να ξηλώσουν ακόμη και… φράχτες κήπων για να εκμεταλλευθούν το μέταλλο!
Απόδειξη όλων των παραπάνω το χθεσινό δελτίο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου, στο οποίο τρεις από τις πέντε συνολικά περιπτώσεις συλλήψεων για διάφορες παρανομίες έχουν ως πρωταγωνιστές πέντε Αθίγγανους!
Τρεις δράστες στους πέντε!
Στην πρώτη περίπτωση συνελήφθη στην Άρτα ένας 25χρονος Ρομά ο οποίος, όπως προέκυψε από την έρευνα της Αστυνομίας, μαζί με δύο συνεργούς του μπήκε σε σπίτι 75χρονης γυναίκας στο χωριό Καμπή και πήρε το ποσό των 110 ευρώ. Άλλος ένας Ρομά, ηλικίας 33 ετών, μπήκε με τη σειρά του σε μονοκατοικία 83χρονης στην πόλη της Άρτας και άρπαξε 150 ευρώ απ’ το υστέρημά της.
Ένας τρίτος Αθίγγανος πάλι, 21 ετών αυτός, συνελήφθη στην γειτονική Πρέβεζα για διάρρηξη αυτοκινήτου. Ο δράστης είχε ανοίξει επιβατικό Ι.Χ. στο Κανάλι, απ’ το εσωτερικό του οποίου άρπαξε μία φωτογραφική μηχανή, ένα κινητό, το ποσό των 50 ευρώ και διάφορα προσωπικά έγγραφα του ιδιοκτήτη.
Αλωνίζουν χωριά
Πέρα από τα καταγεγραμμένα περιστατικά όπως τα παραπάνω, το τελευταίο διάστημα παρέες Ρομά αλωνίζουν με τα οχήματά τους ορεινά χωριά σ’ όλη την Ήπειρο, προκαλώντας την ανησυχία των λιγοστών κατοίκων τους, οι οποίοι βλέποντας τις ύποπτες αυτές κινήσεις, φοβούνται για την περιουσία αλλά και για την ασφάλειά τους και ζητούν την προστασία της Αστυνομίας.
Για παράδειγμα, πρόσφατα αναφέρθηκαν διαρρήξεις στην περιοχή Γότιστας – Μπαλντούμας, ενώ περίοικοι κατήγγειλαν ότι κυκλοφορεί καθημερινά σ’ αυτήν Ι.Χ. όχημα στο οποίο επιβαίνουν δύο Αθίγγανοι. Τα στοιχεία του οχήματος έχουν ήδη δοθεί στην Αστυνομία. Αντίστοιχες συχνές «βόλτες» οχημάτων με Ρομά διαπιστώνονται και σε άλλα χωριά του Νομού Ιωαννίνων. Προφανώς οι δράστες αναζητούν υποψήφια θύματα ανάμεσα στους λιγοστούς γέροντες των χωριών και σπίτια που μπορούν σχετικά εύκολα να παραβιάσουν!
Στο κυνήγι του χαλκού
Όπως έχει ξαναγράψει ο «Π.Λ.», οι Ρομά αγαπούν ιδιαίτερα τον χαλκό, γι’ αυτό και ως παλιατζήδες γυρίζουν παντού και μαζεύουν αντικείμενα τα οποία περιέχουν το συγκεκριμένο μέταλλο. Συχνά μάλιστα βάζουν φωτιές και καίνε λάστιχα, στρώματα, καλώδια ώστε να αφαιρέσουν απ’ αυτά το χαλκό και να τον πουλήσουν, προκαλώντας ατμοσφαιρική μόλυνση, όπως συνέβαινε παλιότερα σε καταυλισμό τους κοντά στο Πέραμα. Οι «παλιατζήδες» αυτοί δεν είναι πάντα ντόπιοι, αλλά φτάνουν στην περιοχή μας από την Αλβανία ή ακόμα και από άλλες Βαλκανικές χώρες στις οποίες επιστρέφουν όταν συγκεντρώσουν ικανοποιητική «λεία».
Πιο πολλοί έλεγχοι
Μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτή η «μάστιγα», ειδικά στην ύπαιθρο, για να νιώσουν ξανά ασφάλεια οι κάτοικοί της; Εδώ ο ρόλος της Αστυνομίας είναι καίριος. Χρειάζονται αυξημένες περιπολίες στα χωριά, ειδικά σ’ αυτά απ’ όπου λαμβάνουν καταγγελίες για περίεργες «επισκέψεις» Αθίγγανων και φυσικά περισσότεροι έλεγχοι στους παλιατζήδες, γιατί ποτέ δεν ξέρεις τι προέλευση έχουν αυτά που κουβαλούν στα φορτηγάκια τους.
proinoslogos.gr


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ο ξενοδοχειακός όμιλος “MAST Hotels & Resorts” έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του

11/03/2024, 3:08 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ, ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Γιάννινα: Κλείνει Δημοτικό Σχολείο λόγω κρουσμάτων στρεπτόκοκκου

28/02/2024, 2:42 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Σώμα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας δημιουργείται στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας

19/02/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συνελήφθη στην Πρέβεζα, ύστερα από καταγγελία νεαρών

19/02/2024, 2:59 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου : Ανατροπή στο αποτέλεσμα των … χαμένων – Εκλέγεται ο Δήμαρχος και δεν εκλέγεται ο Αντιδήμαρχος

19/02/2024, 2:23 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου: Εκλέχθηκε με πρωτιά ο Γιώργος Νίτσας – Δεν εκλέχθηκε ο Νίκος Γεωργάκος

16/02/2024, 10:22 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αναβάλλονται οι εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ

15/02/2024, 11:47 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ευχαριστήρια επιστολή για την δωρεά ενός πιάνου στο Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας

15/02/2024, 11:41 πμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites