ΠΟΥ: Πώς μεταδίδεται και πώς μπορείτε να προστατευθείτε απο τον ιό Έμπολα.

Η πρωτοφανούς μεγέθους επιδημία του αιμορραγικού πυρετού Έμπολα που πλήττει τη Σιέρα Λεόνε, τη Λιβερία και τη Γουινέα προκαλεί έντονες ανησυχίες για την εξάπλωση της ασθένειας και πέραν των συνόρων των χωρών της Δυτικής Αφρικής, κινητοποιώντας τις διεθνείς υγειονομικές αρχές ώστε να περιοριστούν οι κίνδυνοι.
Η Γερμανία, Γαλλία και ΗΠΑ καλούν τους πολίτες τους να αποφεύγουν τα ταξίδια στη Δυτική Αφρική εξαιτίας της επιδημίας.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ ανάρτησαν στους δικτυακούς τους τόπου συμβουλές και προληπτικά μέτρα που θα μπορούσε να λάβει κανείς για να προστατευτεί από τον θανατηφόρο ιό.
Τα συμπτώματα του Έμπολα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων πυρετό, πονοκεφάλους, πόνους στους μύες, τις αρθρώσεις ή το στομάχι, γενική αδυναμία, διάρροια, εμετούς, απώλεια της όρεξης και, σε ορισμένες περιπτώσεις, αιμορραγίες.
Η ασθένεια μπορεί να εμφανιστεί μέσα σε διάστημα 21 ημερών από την προσβολή του ατόμου και δεν υπάρχει κανένα εμβόλιο ή φάρμακο που να την καταπολεμά.
Ο ιός μεταδίδεται αποκλειστικά με την άμεση επαφή με τα σωματικά υγρά των ασθενών ή με μολυσμένα αντικείμενα, όπως για παράδειγμα σύριγγες, διευκρίνισε ο Δρ. Στέφαν Μονρό, αναπληρωτής διευθυντής του Εθνικού Αμερικανικού Κέντρου Αναδυόμενων Μολυσματικών Ασθενειών του CDC.
Υπογράμμισε ότι ο ιός δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο εάν δεν έχουν εμφανιστεί τα συμπτώματα στον ασθενή.
Ο ιός μπορεί να διαδοθεί από τις βλεννώδεις εκκρίσεις, το σπέρμα, το σάλιο, τον ιδρώτα, τον εμετό, το αίμα ή τα κόπρανα του ασθενούς. Είναι κατά συνέπεια «πολύ απίθανο» να μεταδοθεί μεταξύ των επιβατών ενός αεροσκάφους ή ενός τρένου, αφού απαιτείται άμεση επαφή με τις σωματικές εκκρίσεις, σημείωσε το CDC.
Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που έχουν κολλήσει τον ιό είτε ζούσαν στο ίδιο σπίτι με τους ασθενείς, είτε είναι μέλη του ιατρικού προσωπικού που τους φρόντισε.
Το ποσοστό θνησιμότητας από τον αιμορραγικό πυρετό Έμπολα μπορεί να φτάσει το 90% και αυτοί που επιζούν μπορεί να είναι μολυσματικοί επί δύο μήνες μετά την ανάρρωσή τους. Μάλιστα, οι άνδρες που επιβίωσαν μπορεί να μεταδίδουν τον ιό μέσω του σπέρματός τους επί επτά εβδομάδες αφού αναρρώσουν.
Ο ΠΟΥ προειδοποίησε εξάλλου ότι ο ιός μεταδίδεται επίσης από την επαφή με τα σώματα των νεκρών, όταν τα ετοιμάζουν για την ταφή.
Το CDC στο δικτυακό του τόπο συμβουλεύει να τίθενται σε καραντίνα οι άνθρωποι που ζουν σε περιοχές όπου είναι ενδημικός ο Έμπολα και παρουσιάζουν συμπτώματα της ασθένειας. Οι γιατροί και οι νοσηλευτές θα πρέπει να προστατεύονται φορώντας μάσκες και γάντια και να πλένουν τα χέρια τους όταν έρχονται σε επαφή με ασθενείς που έχουν πυρετό.
Αρχικά, ο ιός Έμπολα είχε προσβάλει ανθρώπους που ήρθαν σε επαφή με το αίμα, τα όργανα ή τα σωματικά υγρά μολυσμένων ζώων. Φυσικός φορέας του ιού θεωρείται η καρποφάγος νυχτερίδα. Ωστόσο στην Αφρική έχει διαπιστωθεί ότι άνθρωποι μολύνθηκαν από την επαφή τους με χιμπατζήδες, γορίλες και άρρωστες ή νεκρές αντιλόπες, επισήμανε ο ΠΟΥ, συστήνοντας να αποφεύγεται η κατανάλωση του κρέατος άγριων ζώων.

nocoments.gr


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΚΟΣΜΟΣ

Τα φονικότερα σιδηροδρομικά δυστυχήματα των τελευταίων 25 ετών στην Ευρώπη

01/03/2023, 2:50 μμ

ΚΟΣΜΟΣ

Απόψε η πρώτη βροχή από “πεφταστέρια” για το 2023

03/01/2023, 12:44 μμ

ΚΟΣΜΟΣ

H ανθρωπότητα κατανάλωσε ήδη το σύνολο της παραγωγής που ήταν εφικτή στον πλανήτη μέσα σε έναν χρόνο

28/07/2022, 12:17 μμ

ΚΟΣΜΟΣ

Μόνο ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα πωλούνται στην Ευρώπη από το 2035

29/06/2022, 10:58 πμ

ΚΟΣΜΟΣ

Εξαπλώνεται στην Ευρώπη η «Ευλογιά των πιθήκων» – Σε επαγρύπνηση βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές

19/05/2022, 7:45 μμ

ΚΟΣΜΟΣ

Συναγερμός για τα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά

21/04/2022, 11:09 μμ

ΚΟΣΜΟΣ

Απόσυρση προϊόντων της σοκολάτας Kinder μετά από σαλμονέλα σε παιδιά στη Γαλλιά

05/04/2022, 12:45 μμ

ΚΟΣΜΟΣ

Η Mastercard αποκλείει από το δίκτυό της χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς της Ρωσίας

01/03/2022, 11:31 πμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites