Παράδεισος… φοροδιαφυγής τα νησιά του Ιονίου

-«Σαφάρι» ελέγχων από την Οικονομική Αστυνομία
-Διαπιστώθηκαν παραβάσεις σε 20 καταστήματα
-Δεν έκοβαν αποδείξεις και απασχολούσαν ανασφάλιστους

Αμετανόητοι δείχνουν πολλοί καταστηματάρχες, που αρνούνται να συμμορφωθούν με το νόμο, καθώς όπως δείχνουν τα στοιχεία το όργιο φοροδιαφυγής στις τουριστικές περιοχές συνεχίζεται, παρά τους εντατικούς ελέγχους και τα «λουκέτα» που μπαίνουν καθημερινά σε εστιατόρια και τα παραλιακά μπαρ.
Οι επιχειρηματίες επινοούν διαρκώς νέους τρόπους προκειμένου να φοροδιαφύγουν, ενώ απασχολούν και ανασφάλιστους.
Αυτό αποκαλύπτουν οι έλεγχοι της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας που έγιναν στη Λευκάδα και τη Ζάκυνθο το τριήμερο 4 έως 6 Ιουλίου, σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και επιχειρήσεις με σκοπό τον έλεγχο της εφαρμογής της φορολογικής νομοθεσίας, καθώς και των διατάξεων για την ανασφάλιστη και αδήλωτη εργασία.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Οικονομικής Αστυνομίας: «Μεικτά κλιμάκια Αστυνομικών των Τμημάτων Φορολογικής Αστυνόμευσης και Κοινωνικής & Ασφαλιστικής Προστασίας, διενήργησαν ελέγχους σε μεγάλο αριθμό καταστημάτων και επιχειρήσεων, σε είκοσι (20) από τα οποία διαπιστώθηκαν παραβάσεις της φορολογικής, ασφαλιστικής και λοιπής ποινικής νομοθεσίας.
Σε πέντε περιπτώσεις εφαρμόστηκε η αυτόφωρη διαδικασία και συνελήφθησαν συνολικά πέντε (5) άτομα (4 ημεδαποί & 1 αλλοδαπή) και συγκεκριμένα ένας (1) για φορολογικές παραβάσεις, δύο (2) για καταπάτηση αιγιαλού και παραλίας, ένας (1) για απασχόληση παράνομου αλλοδαπού και μία (1) αλλοδαπή, για στέρηση νομιμοποιητικών εγγράφων παραμονής και εργασίας στη χώρα μας.
Αναλυτικά, οι παραβάσεις που διαπιστώθηκαν στη Λευκάδα έχουν ως εξής:
– Σε εστιατόριο – καφέ – ψητοπωλείο στην περιοχή Κουζουντέλη Λευκάδας, διαπιστώθηκαν η μη έκδοση έντεκα (11) φορολογικών στοιχείων συνολικής αξίας 291,90 €, καθώς και στέρηση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας από την αρμόδια αδειοδοτούσα αρχή. Για τους λόγους αυτούς ο ιδιοκτήτης του καταστήματος συνελήφθη και σε βάρος του ακολουθήθηκε η αυτόφωρη διαδικασία. Επιπλέον, στο κατάστημα διαπιστώθηκε η απασχόληση δύο (2) ανασφάλιστων εργαζομένων και μη επίδειξη του πίνακα προσωπικού.
– Σε κατάστημα σνακ – πιτσαρία στο Νυδρί Λευκάδας διαπιστώθηκε η μη έκδοση τριών (3) αποδείξεων λιανικών συναλλαγών.
– Σε εστιατόριο στο Νυδρί Λευκάδας, διαπιστώθηκε η μη έκδοση τεσσάρων (4) αποδείξεων λιανικών συναλλαγών.
– Σε εστιατόριο στο Νυδρί Λευκάδας, διαπιστώθηκε η μη έκδοση πέντε (5) αποδείξεων λιανικών συναλλαγών.
– Σε καφέ – μπαρ στη Λευκάδα διαπιστώθηκε η απασχόληση ενός (1) ανασφάλιστου εργαζομένου.
– Σε καφετέρια στην Καρυά Λευκάδας, διαπιστώθηκαν η μη έκδοση επτά (7) αποδείξεων λιανικών συναλλαγών και η απασχόληση ενός (1) ανασφάλιστου εργαζομένου.
– Σε καφέ – μπαρ στην Καρυά Λευκάδας, διαπιστώθηκε η μη έκδοση επτά (7) αποδείξεων λιανικών συναλλαγών.
– Σε εστιατόριο – καφέ στην Καρυά Λευκάδας, διαπιστώθηκαν η μη έκδοση πέντε (5) αποδείξεων λιανικών συναλλαγών και απασχόληση πέντε (5) ανασφάλιστων εργαζομένων.
– Σε κατάστημα με αντικείμενο δραστηριότητας την εκμετάλλευση ομπρελών & ξαπλωστρών – πάρκινγκ, που βρίσκεται στους Εγκρεμνούς – Αθάνι Λευκάδας, διαπιστώθηκαν η μη έκδοση πέντε (5) αποδείξεων παροχής υπηρεσιών, η απασχόληση τριών (3) ανασφάλιστων εργαζομένων, καθώς και στέρηση αδείας της αρμόδιας αρχής για τον χώρο στάθμευσης, που εκμεταλλευόταν η επιχείρηση.
Επιπλέον, διαπιστώθηκε καταπάτηση αιγιαλού και παραλίας, με την τοποθέτηση τριάντα (30) ομπρελών & 60 ξαπλώστρων, καταλαμβάνοντας συνολικά 90 τ.μ. στην περιοχή. Για την συγκεκριμένη παράβαση συνελήφθη ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης και σε βάρος του ακολουθήθηκε η αυτόφωρη διαδικασία.
– Σε καφετέρια – μπαρ, που βρίσκεται στην περιοχή Επίσκοπος – Νικιανά Λευκάδας, διαπιστώθηκαν η απασχόληση τεσσάρων (4) ανασφάλιστων εργαζομένων, καθώς και η καταπάτηση αιγιαλού και παραλίας, με την τοποθέτηση 36 ομπρελών & 72 ξαπλώστρων, καταλαμβάνοντας συνολικά 150 τ.μ. στην περιοχή. Για την καταπάτηση αιγιαλού και παραλίας συνελήφθη ο διαχειριστής της εταιρείας και σε βάρος του ακολουθήθηκε η αυτόφωρη διαδικασία.
– Σε καφετέρια – εστιατόριο – μπαρ στην παραλία Λευκάδας, διαπιστώθηκαν μη έκδοση τριών (3) αποδείξεων λιανικών συναλλαγών και απασχόληση ενός (1) ανασφάλιστου εργαζομένου.
Προς απενεργοποίηση ο ΑΦΜ
Στο μεταξύ, την αναστολή της χρήσης του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου των φορολογούμενων που έχουν διαπράξει φοροδιαφυγή ή άλλο αδίκημα ή έχουν παύσει να ασκούν οικονομική δραστηριότητα προβλέπει μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο «Μείωση των διοικητικών βαρών σε 13 επιλεγμένους τομείς της οικονομίας»του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που δόθηκε χθες Τρίτη σε τριήμερη διαβούλευση.
Το νομοσχέδιο εμπεριέχει πλήθος διατάξεων που σχετίζονται με το ΦΠΑ, τη δημοσίευση οικονομικών καταστάσεων, τη λειτουργία των φαρμακείων κ.α.
Ενδεικτικά το άρθρο 9 του νομοσχεδίου επιφέρει αλλαγές στο Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (Ν. 4174/2013 – ΦΕΚ 170 Α’), προβλέποντας πως η φορολογική διοίκηση δύναται να αναστέλλει τη χρήση Αριθμού Φορολογικού Μητρώου ή να προβαίνει σε απενεργοποίηση αυτού εάν υφίστανται αντικειμενικά στοιχεία από τα οποία προκύπτει ότι ο φορολογούμενος έχει παύσει να ασκεί οικονομική δραστηριότητα ή ότι διαπράττει φοροδιαφυγή ή άλλο αδίκημα. Όπως διευκρινίζεται ο φορολογούμενος θα έχει σε κάθε περίπτωση το δικαίωμα να αποδείξει ότι δεν έχει υποπέσει σε παραβατική συμπεριφορά.
proinanea.gr


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΕΛΛΑΔΑ

Μίνι ανασχηματισμός στην Κυβέρνηση Μητσοτάκη

03/01/2024, 6:04 μμ

ΕΛΛΑΔΑ

Ανακοίνωση ΕΛΣΤΑΤ – Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για συμμετοχή στις διενεργούμενες Έρευνες

20/11/2023, 1:00 μμ

ΕΛΛΑΔΑ

Επίσημη τελετή έναρξης στον Μύλο των Ξωτικών

20/11/2023, 12:40 μμ

ΕΛΛΑΔΑ

Αυξημένα μέτρα τροχαίας σε όλη την επικράτεια κατά τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου

24/10/2023, 7:59 μμ

ΕΛΛΑΔΑ

Αυξημένα μέτρα Τροχαίας σε όλη την επικράτεια λαμβάνει η Ελληνική Αστυνομία κατά την περίοδο του εορτασμού του Δεκαπενταύγουστου

09/08/2023, 11:30 μμ

ΕΛΛΑΔΑ

Ανακοινώθηκε η νέα κυβέρνηση-Τα καινούργια πρόσωπα και τα νέα υπουργεία

26/06/2023, 5:55 μμ

ΕΛΛΑΔΑ

Εκλογές χωρίς διόδια : Πότε θα είναι ελεύθερη η διέλευση

21/06/2023, 2:09 μμ

ΕΛΛΑΔΑ

Επιστροφή πινακίδων και αδειών οδήγησης και κυκλοφορίας για τις εκλογές της Κυριακής 25ης Ιουνίου

21/06/2023, 1:51 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites