Τρίτη, 07/04/2020

ΠΡΕΒΕΖΑ:»Η καθαριότητα τα τελευταία χρόνια ποτέ δεν ήταν το ισχυρό όπλο της πόλης μας»

Στην διεύθυνση υγείας  και Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Πρέβεζας αποφάσισαν να απευθυνθούν με έγγραφη καταγγελία σύλλογοι της πόλης μας για την τραγική κατάσταση με το θέμα των σκουπιδιών. Την καταγγελία συνυπογράφουν ο Σύλλογος Εμποροεπαγγελματιών Ιστορικού Κέντρου Πρέβεζας, η Περιβαλλοντική Εταιρεία Πρέβεζας και Σύλλογος Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων Πρέβεζας κοινοποιήθηκε και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Πρέβεζας, τον Αντ/ρχη Π.Ε. Πρέβεζας, τις Δημοτικές Παρατάξεις και την Αστυνομική Δ/νση Πρέβεζα. Διαβάστε την επιστολή – καταγγελία: 

«Η καθαριότητα τα τελευταία χρόνια ποτέ δεν ήταν το ισχυρό όπλο της πόλης μας»

Την περίοδο όμως που διανύουμε (καλοκαιρινή-τουριστική) η κατάσταση έχει ξεφύγει από τα πλαίσια της ανοχής μιας βρώμικης πόλης και έχει περιέλθει σε κατάσταση επικινδυνότητας για την υγεία όλων των κατοίκων και των επισκεπτών της.

Οι κάδοι των σκουπιδιών σε όλη την πόλη έχουν να πλυθούν από τα πλυστικά μηχανήματα του Δήμου χρόνια!!! (αλήθεια που βρίσκονται αυτά τα μηχανήματα που κόστισαν χιλιάδες ευρώ στους πολίτες και γιατί δεν χρησιμοποιούνται;)

Στην πλειοψηφία τους οι κάδοι είναι ασυντήρητοι και γεμάτοι ρωγμές και τρύπες με αποτέλεσμα ένα μέρος των απορριμμάτων να διασκορπίζονται, ενώ τα δυσώδη υγρά να χύνονται και να σχηματίζουν στην άσφαλτο μικρές μαύρες «λιμνούλες» στις οποίες συναντάς σε μόνιμη βάση σκουλήκια όλων των ειδών και μεγεθών, ποντίκια, κατσαρίδες, μύγες, κουνούπια και άλλα είδη ζωυφίων που αναπτύσσονται ταχύτατα σε τέτοιο ελκυστικό περιβάλλον.

Στο ιστορικό κέντρο και όχι μόνο, κάποιοι ασυνείδητοι συμπολίτες μας, καταστηματάρχες ταβερνών, τις πρωινές ώρες που κλείνουν τα μαγαζιά τους, μεταφέρουν τα βρωμερά απορρίμματα σέρνοντας στα στενά και στους κεντρικούς δρόμους τις μαύρες σακούλες με αποτέλεσμα αυτές να σχίζονται και να δημιουργούν εστίες μόλυνσης επικίνδυνες για όλους μας και μια εικόνα ντροπιαστική για τους επισκέπτες της πόλης μας. Αλλά και τα χασάπικα και ιχθυοπωλεία, τα οποία (νόμιμα; παράνομα;) ξεφορτώνονται ζωικά υποπροϊόντα στους κάδους που προορίζονται για άλλου τύπου απόβλητα.

Το σύνολο σχεδόν των κάδων σε όλη την πόλη παραμένουν ανοιχτοί όλο το 24ωρο για να διαχέονται πιο αποτελεσματικά οι αναθυμιάσεις της βρωμιάς και της δυσωδίας.

Κυρία δ/ντρια της Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Πρέβεζας, εσείς και οι υπάλληλοι της υπηρεσίας σας ζείτε σε αυτή την πόλη και βιώνετε μαζί μας αυτή την τριτοκοσμική κατάσταση.

Σας ερωτούμε λοιπόν, ως καθ’ ύλην αρμόδια:

-Δεν υπάρχουν κανόνες υγιεινής για την καθαριότητα της πόλης από το Δήμο μας και την προστασίας της υγείας των πολιτών;

-Όλοι οι κάδοι απορριμμάτων δεν πρέπει να πλένονται κατά τακτά διαστήματα;

– Όλοι οι κάδοι απορριμμάτων δεν πρέπει να συντηρούνται συνεχώς για να λειτουργούν οι μηχανισμοί τους και να επιδιορθώνονται οι ρωγμές και οι τρύπες τους;

-Όσοι κάδοι απορριμμάτων δεν λειτουργούν δεν πρέπει να αποσύρονται;

– Ο περιβάλλων χώρος κάθε κάδου απορριμμάτων δεν πρέπει να είναι πεντακάθαρος και να απολυμαίνεται συχνά;

-Τα απορριμματοφόρα οχήματα δεν πρέπει να έχουν αυστηρές προδιαγραφές λειτουργίας και συντήρησης και να μην αφήνουν τα επικίνδυνα και «εμετικά» υγρά των απορριμμάτων να χύνονται από παντού, σχηματίζοντας σε όλους τους δρόμους της πόλης μαύρες διαδρομές οδυνηρές για την υγεία και πνιγηρές για τις αισθήσεις των κατοίκων;

-Για τους υπαλλήλους του τμήματος καθαριότητας του Δήμου δεν υπάρχουν νόμοι και διατάξεις για την προστασία της υγείας τους και τον τρόπο λειτουργίας κατά την εργασία τους;

-Όλοι οι κάτοικοι της πόλης, παιδιά, ηλικιωμένοι, ασθενείς, ανήμποροι, έγκυες γυναίκες, ΑΜΕΑ, υγιείς, πρέπει καθημερινά να είμαστε ανυπεράσπιστοι στο δικαίωμά μας για δημόσια υγεία, που πληρώνουμε κιόλας με ακριβά δημοτικά τέλη καθαριότητας;

Η στάση του κ. Δημάρχου και των προϊσταμένων υπεύθυνων της καθαριότητας απέναντι σε αυτή την πραγματικότητα, μόνο με απώλεια από μέρους τους βασικών αισθήσεων και κάθε ίχνους ευαισθησίας μπορεί να δικαιολογηθεί, αφού αρκετές φορές τους έχουμε καταγγείλει αυτή την πραγματικότητα, αλλά αποδεικνύεται ότι δεν έχουν την ικανότητα να ακούσουν τους πραγματικούς ήχους της πόλης και των κατοίκων της και γι αυτό δεν επανερχόμαστε σε αυτούς. Εξάλλου πληρώνουμε κοντά στα 7 εκατομμύρια ευρώ για δύο άχρηστα έργα (λιμάνι Παντοκράτορα και «ανάπλαση» Κυανής Ακτής-Παντοκράτορα) και δεν δίνουν σημασία για την υγεία των πολλών.

Με την επιστολή-καταγγελία αυτή απευθυνόμαστε σε εσάς, που θεσμικά πρέπει (έπρεπε) να ενεργήσετε άμεσα για να εξαλειφθεί αυτή η βρωμερή πραγματικότητα στην καθαριότητα της πόλης μας, όπως έχετε καθήκον εφαρμόζοντας τους νόμους, αλλά προπάντων προασπίζοντας την υγεία των πολιτών.

Περιμένουμε άμεσα τις ενέργειές σας και την απάντησή σας στην επιστολή μας.

Σύλλογος Εμποροεπαγγελματιών Ιστορικού Κέντρου Πρέβεζας

Περιβαλλοντική Εταιρεία Πρέβεζας

Σύλλογος Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων Πρέβεζας

Φωτό αρχείου mypreveza.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Διαβάστε επίσης

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ