ΠΡΕΒΕΖΑ: Αναβίωσε και φέτος το καγκελάρι ανήμερα του Πάσχα στον Άγιο Γέωργιο(Φώτο και Βίντεο)

Σε ένα μαγευτικό τοπίο και παρουσία πλήθους κόσμου, αναβίωσε και φέτος στον Άγιο Γεώργιο Πρέβεζας το ονομαστό καγκελάρι.
Στις εκδηλώσεις που έγιναν στο ονομαστό χωριό του Δήμου Ζηρού παραβρέθηκαν και συμμετείχαν ο Πρόεδρος της τοπικής κοινότητας ΧΡΗΣΤΟΥ Νικόλαος, ο Δήμαρχος Ζηρού ΓΙΟΛΔΑΣΗΣ Δημήτριος, ο…
υποψήφιος δήμαρχος Ζηρού ΚΑΛΑΝΤΖΗΣ Νικόλαος, δημοτικοί σύμβουλοι και πλήθος κόσμου.
Το Πάσχα το χωριό σφύζει από ζωή. Εκατοντάδες είναι οι Αγιωργίτες που έρχονται (από Αθήνα,Θεσ/νίκη,’Αρτα, κλπ) στο χωριό με τις οικογένειές τους για να κάνουν τις πασχαλινές τους διακοπές, αλλά και πάρα πολλοί εκδρομείς από διάφορα μέρη της Ελλάδας επισκέπτονται τον Άγιο Γεώργιο για να θαυμάσουν τις ομορφιές του μοναδικού αυτού τόπου, να απολαύσουν τα μαγευτικά τοπία και τις ομορφιές του χωριού, να δουν το παραδοσιακό καγκελάρι, αλλά και να γευτούν τη μοναδική φιλοξενία των Αγιωργιτών.
 Να σημειωθεί τέλος, πως το καγκελάρι πραγματοποιήθηκε και την Δευτέρα του Πάσχα αλλά και την Τρίτη, έξω από τον Ιερό Ναό Αγ. Γεωργίου μετά τον εσπερινή λειτουργία παραμονή της εορτής του Αγ. Γεωργίου
Η ονομασία
Είναι Ηπειρώτικος χορός που χορεύεται σε πάρα πολλά χωριά της Ηπείρου. Το όνομά του το πήρε απ’ τα πίσω γυρίσματα και τις στροφές που πραγματοποιούνται στο τέλος του χορού (καγκέλια).
Στο χωριό μας ο χορός αυτός χορεύεται όλες τις μέρες του Πάσχα το απόγευμα, πριν αρχίσει ο εσπερινός.
Πότε εμφανίζεται
Πότε ακριβώς άρχισε να χορεύεται ο χορός αυτός δεν γνωρίζουμε. Γνωρίζουμε όμως ότι στην Τουρκοκρατία υπήρχε και γινόταν κανονικά πριν την απογευματινή ακολουθία του εσπερινού τις ημέρες του Πάσχα. Την ημέρα αυτή μαζεύονταν πολύς κόσμος και είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν για τις δουλειές τους. Πολλοί υποστηρίζουν πως τα κάγκελα γινόταν έτσι ώστε να μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους οι Έλληνες,  και να λένε τα επαναστατικά τους σχέδια. Οι Τούρκοι βέβαια δεν καταλάβαιναν τίποτα γι’ αυτό και τους άφηναν να χορεύουν αυτό το χορό. Κάθε φορά που σχηματίζονταν η καμάρα,  στο σταυροκάγκελο ήταν οι υπεύθυνοι των αντιστασιακών ομάδων και έδιναν ένα μήνυμα στον καθένα που περνούσε κάτω από το σταυροκάγκελο.  Επίσης την ημέρα αυτή γινόταν και τα προξενιά. Ο χορός ήταν ευκαιρία για τα ανύπαντρα κορίτσια να ντυθούν όμορφα για να τα δουν οι υποψήφιοι γαμπροί. Μάλιστα λένε ότι ένας από τους λόγους που γίνονταν τα «καγκέλια» ήταν να έρθουν πολύ κοντά οι  άντρες με τις γυναίκες για να ιδωθούν.
Πως τραγουδιέται
Τα τραγούδια ερμηνεύονται αντιφωνικά, δηλαδή πρώτα λένε ένα δίστιχο οι άντρες και μετά επαναλαμβάνεται από τις γυναίκες, ποτέ στα τραγούδια αυτά δεν παίρνει μέρος μουσικό όργανο. Ξεκινάμε με την φράση ορ.Το μουσικό μέτρο του χορού είναι 6/8 και οι μουσικοκινητική ανάλυση είναι η εξής:
Το χορό ξεκινάει αρκετές φορές ο Ιερέας της ενορίας, κάτι που δείχνει ότι σ’ όλες μας τις εκδηλώσεις τόσο στις καθημερινές όσο και στις γιορτινές είναι έντονο το θρησκευτικό στοιχείο. Από την άλλη μεριά και η εκκλησία είναι σύμφωνη με τις εκδηλώσεις αυτές γιατί γίνονται σε ανάμνηση και τιμή παλαιών γεγονότων αλλά και Αγίων.
Το περιεχόμενο των τραγουδιών
Τα τραγούδια έχουν περιεχόμενο εθνικοαπελευθερωτικό, ερωτικό ή παρουσιάζουν κάποια ιστορικά γεγονότα που έχουν μείνει στη μνήμη των Αγιωργιτών. Ο αριθμός των τραγουδιών είναι πολύ μεγάλος. Δεν είναι δυνατόν να τραγουδηθούν όλα σ’ ένα καγκελάρι. Επίσης πια τραγούδια θα ερμηνευθούν, το αποφασίζουν οι πρωτοχορευτές και το γιορτινό κλίμα της μέρας, καθώς και η διάθεση των παρευρισκομένων.
Δείτε τις εικόνες και το βίντεο στο agiorgitikanews


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Συνεδριάζει η Διακομματική επιτροπή για τις Ευρωεκλογές

16/04/2024, 1:06 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Με άρωμα Πρέβεζας στο MEGA Channel και στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο»

16/04/2024, 12:54 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Το Φιλοσοφικό Καφενείο Πρέβεζας συναντά τον Κώστα Γανωτή

16/04/2024, 12:50 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αγωγή της Εθνικής Τράπεζας στον Δήμο Πάργας – Βαριά εκτεθειμένοι πολιτικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες

16/04/2024, 12:35 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ο ξενοδοχειακός όμιλος “MAST Hotels & Resorts” έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του

11/03/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Σώμα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας δημιουργείται στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας

19/02/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συνελήφθη στην Πρέβεζα, ύστερα από καταγγελία νεαρών

19/02/2024, 2:59 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου : Ανατροπή στο αποτέλεσμα των … χαμένων – Εκλέγεται ο Δήμαρχος και δεν εκλέγεται ο Αντιδήμαρχος

19/02/2024, 2:23 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites