Στη «μαύρη λίστα» του καταλόγου της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο Αμβρακικός

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα των Υγροτόπων, που εορτάζεται στις 2 Φεβρουαρίου,  βρίσκει τη χώρα μας σε μια οξυμένη πολιτική, κοινωνική και περιβαλλοντική κρίση.
Τα μεγάλα προβλήματα που συνδέονται με τη δημόσια υγεία, την ανεργία, την ποιότητα της εκπαίδευσης, την ύφεση της οικονομίας δημιουργούν ένα κλίμα απαξίωσης της Ελληνικής φύσης, της προστασίας και ανάδειξης της χλωρίδας και της πανίδας. Παγκόσμια ημέρα υγροτόπων και 7 από τους 10 σημαντικότερους υγροτόπους της χώρας μεταξύ αυτών και ο Αμβρακικός βρίσκονται στη «μαύρη λίστα» του καταλόγου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κινδυνεύουν. Παρά τις προσπάθειες που γίνονται τόσο από τον Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού, όσο και από άλλες οργανώσεις, όπως οι «Ενεργοί Πολίτες», ο Κόλπος συνεχίζει να εκπέμπει σήμα κινδύνου αφού έχουν αυξηθεί σημαντικά τα πλήγματα που δέχεται και τα οποία προέρχονται κυρίως από την ανθρώπινη δραστηριότητα. Νεκρές θαλάσσιες χελώνες ξεβράζονται στις ακτές του, σπάνια είδη πουλιών βρίσκονται στο στόχαστρο λαθροθηρών, ενώ έντονο είναι και το φαινόμενο της υπεραλίευσης, που προκαλείται και από την ανησυχητική μείωση του οξυγόνου στα νερά του Κόλπου. Η επιβάρυνση των Αμβρακικού  θέτει σε κίνδυνο τη χλωρίδα και την πανίδα και απειλούνται  με εξαφάνιση πολλά ενδημικά είδη. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει  ο Υγροβιότοπος Αμβρακικού, εμφιλοχωρούν  εδώ και χρόνια και δεν μπορούν να αποτελούν αντικείμενο πρόσκαιρης και επετειακής αντιμετώπισης, αλλά απαιτούν ολοκληρωμένο σχεδιασμό, ενημέρωση και εμπλοκή της τοπικής κοινωνίας και γενναίες αποφάσεις εκ μέρους των θεσμικών φορέων. Ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων και μας προσκαλεί τη Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου από τις 9 πμ έως τις 12 μμ στην αίθουσα Διώνη στο εκθεσιακό κέντρο Άρτας, ύστερα από την ευγενική παραχώρηση της αίθουσας από την Α.Δ.Α.Ε. ΟΤΑ. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή σχολείων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και οι μαθητές  θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για το Εθνικό Πάρκο Αμβρακικού, καθώς και να παρακολουθήσουν την παρουσίαση του περιβαλλοντικού παραμυθιού «Ο Άμβρας και ο Κίκος».


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

Uncategorized

Συναυλία από τμήματα Μουσικής του Δήμου Πάργας

28/06/2023, 5:59 μμ

Uncategorized

Υποψήφιος Δήμαρχος Ηγουμενίτσας ο Αντώνης Μπέζας

11/06/2023, 11:11 μμ

Uncategorized

Online Dating Safety and How to Recognize Red Flags

14/02/2023, 11:02 μμ

Uncategorized

«Ο Κατά Φαντασίαν Ασθενής» του Μολιέρου στην Πρέβεζα

21/06/2022, 12:02 μμ

Uncategorized

Η Πάργα απο ψηλά (Αφήγηση)

11/06/2022, 2:56 μμ

Uncategorized

“Πρωταθλητές” στην ανακύκλωση και φέτος οι μαθητές του Δήμου Ζηρού

03/06/2022, 10:37 πμ

Uncategorized

ΑντιΝΑΤΟϊκή διαδήλωση σε Πρέβεζα και Άκτιο – Έκαψαν σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ – Έγραψαν συνθήματα έξω από τη ΝΑΤΟική βάση στο Άκτιο

18/04/2022, 9:33 πμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites